A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Dominikánská republika - Průvodce

Dominikánská republika se pyšní mnohými útulnými a pohodlnými gastronomickými zařízeními, která jsou vedena schopnými šéfkuchaři, jejichž dovednost a způsob obsluhování uspokojí toho nejnáročnějšího gurmána.

Každá z restaurací je vybavena kromě místních specialit rovněž mezinárodním jídelníčkem. Samozřejmě si můžete dopřát kulinární pochoutky z Německa, Středního východu, Argentiny, Španělska, Francie, Itálie, Středomoří, Mexika nebo orientálních pokrmů. Avšak především si pochutnejte na některých místních exotických specialitách.

Všeobecně všechny restaurace a jídelny přijímají většínu mezinárodních kreditních karet.

Tip:

Podle místních zákonů se připisuje 16% daň z obratu a 10% servisní poplatek ke každému účtu. Je možné zanechat zvláštní spropitné, obzvlášť je-li obsluha a kvalita služeb mimořádně excelentní

Tipická regionální kuchyně

Typická dominikánská kuchyně je velmi bohatá a různorodá. Jako nejvíce rozšířené jídlo je známopod názvem „La bandera“ (prapor) obsahující bílou rýži, fazole, maso, zeleninu a smažené zralé banány „fritos verdes“ (což nejsou nic jiného než zelené banány smažené zvláštním způsobem). Dominikánské „sancocho“ je gastronomickou odvozeninou španělského „cocido“ (dušeného masa) a každý kraj této země má zvláštní specifický způsob jeho přípravy. Neopouštějte Dominikánskou republiku, aniž byste ochutnali „sancocho prieto“, pokrm vytvořený ze sedmi druhů místních mas, což je velmi vážené a uznávané jídlo.

Pokud Vám to dovolí čas, doporučujeme, abyste okusili i jiné regionální speciality. Například Samanáˇs pescado con coco(ryba připravována na kokosovém mléku nebo „Chiva de Azua“ (kozí z Azuy) a „Chivo liniero“(kozí maso ze severozápadní oblasti), které mají zvláštní chuť, protože kozy se živí denně divokým oreganem a v důsledku toho je jejich maso okořeněné ještě za života těchto zvířat. Rovněž delikatesní „puerco en puya“ (v zemi uzené vepřové), masové koláře na listech“ a „chicharrones de pollo“ (fritované kousky kuřete).

Tato jídla mají mnoho dalších, jako mofonga z banánů, chen-chen, vynikající „revive muertos“, která jsou tou pravou ukázkou gastronomie Dominikánské republiky, můžete ochutnat, podle mésta vašeho pobytu v zemi, v různých typických restauracích. Nebo můžete vyzkoušet současné vlivy a kulinářské úpravy našich šéfkuchařů do typické místní kuchyně třeba prostřednictvím jídla venkovanů“ El Risotto de Chivo con gandules al coco.

Johnny Cakes a mangú jsou gastronomická dědictví přistěhovalců na ostrovy a jsou částí naší denní potravy. Tyto pokrmy si můžete objednat u žen fritureras (ženy, které prodávají smažené jídlo) nebo na plážích jako „yaniqueques“, Mangú (pyré zhotovené z vařených zelených banánů) je populární jako místní snídaně, často na jídelníčku ve většině zdejších hotelů. Tento pokrm je velice doporučovaný v případě turistické nemoci - průjmu, což je všeobecně známo pod pojmem „Canabova pomsta“.

Casabe (plochý a kulatý chleba z cassavy) a catibías (lívance z mouky cassava plněné masem) jsou pokrmy Taiano, které se udržují v typickém dominikánském jídelníčku. Návštěvníci, kteří mají rádi přírodní stravu, by měli vědět, že chléb z cassavy má vysoký obsah rostlinných vláken…

…bude doplněno

Poslední editace textu: 16.2.2012 18:38

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA